Oslavujete Halloween ?

Název halloween je zkratkou spojení All Hallows‘ Eve, kterým se ve staroangličtině označoval předvečer dne všech svatých. Lidé si ten den připomínají své zesnulé předky. První zmínky osvátku sahají přibližně do roku 1745, jméno se v průběhu let komolilo, až vznikl Halloween.


Symboly Halloweenu

Vydlabané dýně jsou nejznámější symbol Halloweenu, svíčky se do nich vkládaly, aby usnadnili koledníkům orientaci v potemnělých ulicích. Co nejstrašidelnější obličej na dýni má odhánět zlé duchy.




V USA je oranžová dýně známá jako jack-o‘-lantern nebo jack o’lantern. Zajímavé je, že Skotové a Irové původně vyřezávali tuříny (představte si řepu). S dýní přišli imigranti z Ameriky, neboť se lépe vydlabává a výsledek je strašidelnější.
Čarodějnice dle pověr doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili, že na Halloween mají čarodějnice největší moc.
Masky a kostýmy sloužily slavícím Keltům k matení zlých duchů. Lidé v té době věřili, že strašidelnými převleky duchy zmatou a oni je nechají být. Američané se začali převlékat do kostýmů počátkem 20.století, tentokrát již pro zábavu.
Kočka byla za posvátnou bytost považována již Egypťany, kteří ji uctívali jako bohyni úrody. Ve středověku byly černé kočky vnímány jako mazlíčci čarodějnic, a tak jako symbol Halloweenu přetrvaly dodnes.




Halloweenské tradice, zvyky a hry

Trick-or-treating v překladu znamená „Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“ a je to nejznámější tradice Halloweenu. Děti v kostýmech obchází sousedy, zpívají koledy a získávají za ně drobné sladkosti. Pokud je majitel domu suchar a neotevře jim dveře, provedou mu drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění.
Hororové historky a strašidelné příběhy si mezi sebou vypráví starší děti. Čím děsivější, tím lepší. Mnoho seriálů vysílá v halloweenském týdnu speciální čarodějnické díly.
Halloweenský průvod se pořádá ve větších městech, děti v něm soupeří o nejoriginálnější a nejstrašidelnější masku. Nejznámější je newyorský The Village Halloween Parade.




Komentáře

Oblíbené příspěvky