První den ve školce nebo velký den breku

Nebudeme si lhát, školka je velkou událostí jak pro děti, tak i rodiče. Často je to první chvíle kdy je dítě pryč z domova většinu dne, tak je logické, že se všem bude stýskat. Změna rutiny, socializace, akademická očekávání a nově nalezená nezávislost můžou mít ze začátku drtivý dopad. Myslela jsem, že bych mohla nabídnout nějaké základní rady vycházející z mých osobních zkušeností a rad od profesionálů.

Nenechám své dítě odejít!

Může se vám stát, že budete plakat na parkovišti zatímco vaše díte běží za svými novými spolužáky. Najednou se budete sami sebe ptát, jestli je připravené nebo jestli zvládne dojít samo na toaletu. Katastrofické scénáře můžou být zdrcující.
Zjistěte jestli učitel/ka preferuje sms, email nebo telefonní hovory. Tohle vám pomůže zůstat v kontaktu a zmírní to váší úzkost.




Nepouštěj mě!

Některé děti jsou tak natěšené noc před první návštěvou školky, že nemůžou spát, zatímco jiné děti třeba pláčou a nechtějí se odpoutat od rodičů několik dnů nebo dokonce týdnů. Ze zkušenosti většiny učitelů vyplývá, že pláč netrvá moc dlouho. Vaše dítě možná bude požadovat, aby šlo domů ale musíte mít pevnou ruku – tato fáze přejde. Mějte na paměti, že učitelé mají průpravu k jednání s určitými situacemi a zvládnou to nejspíše lépe než my, citlivý rodiče, kteří cítí vinu kvůli pouštení svých potomků. Vymyslete si třeba zvláštní způsob rozloučení a poté odejděte okamžitě. Nezdržujte se, nedělejte srandovní obličeje skrz okno, nemávejte 15 minut a neříkejte papa milionkrát. Ničemu to nepomáhá.



Mě dítě hladoví!

Může se vám zdát, že vaše díte hladoví když přijde domů. Jídlo ve škole se řídí přísným řádem, ale vaše dítě je zvyklé si dopřávat svačinky doma podle chuti. Navíc může být oběd moc brzy po snídani a díte nemá až takový hlad nebo naopak moc pozdě a dítě už předtím svačilo.
Vaše dítě může být nesvé z nové atmosféry. Nemějte obavy – naučila jsem se, že děti jedí když mají hlad a nezáleží na okolnostech. Profesionálové radí abyste děti zapojily do procesu přípravy svačiny. Také můžete přidat vzkaz, smajlíka nebo třeba srdíčko – v podstatě cokoli aby dítě vědělo, že na něj myslíte když si svačinu otevře. Svačina po školce je vždy dobrou volbou.






Kde je moje dečka?

My rodiče máme tendenci klást hodně důrazu na to jak jsou naše děti “velké” předtím, než začnou chodit do školky. Dobré úmysly, které se proti nám můžou obrátit a můžou způsobit krok zpět.Rodiče si můžou všimnout obnoveného zájmu o dečku, plyšového medvídka nebo k cucání palce. Chtějí být zase miminky – toto je fáze a musí se k ní přistupovat vlídně.



Co se stalo s mým roztomilým děťátkem?

Mějte se na pozoru, váš andílek může chodit domu zvlášte podrážděný prvních pár týdnů. Školky je hodí do nového rozvrhu s akademickými a sociálními interakcemi, které je často vyvedou ze zóny komfortu. Je možné, že “spotřebují” všechno dobré chování ve školce a cítí, že doma už se tak slušně chovat nemusejí.



Všechno bude v pořádku

Využijte možnosti dnů otevřených dveří ve školách. Navštivte třídu a vemte si pár minut abyste si promluvili s kantorem. Podpořte své dítě pokud bude mít nějaké otázky. Navštivte toalety a ujistěte se, že vaše dítě umí správně zavřít dveře, spláchnout záchod a umýt si ruce. Koukněte se na jídelnu a hřiště. Ukažte mu kde ho bude vyzvedávat a odvážet. Ujistěte se, že si umí zapnout kabát/bundu. Pokud si neumí zavázat tkaničky, vemte v potaz boty se suchým zipem. Vaše dítě může narazit na nějaké překážky na začátku, ale po prvních několika týdnech si zvykne na novou rutinu a bude se do školky těšit.
Ale co je nejdůležitější, buďte silní .

Povězte nám jestli vam tyto tipy pomohly. Pokud máte nějaké vlastní rady nebo komentáře, dejte nám vědět. Jsem si jistá, že ostatní maminky to ocení.
Povězte nám o svých zkušenostech a jak proběhl váš první den ve školce.

S laskou
Dragonello 



Komentáře

Oblíbené příspěvky