15 důvodů k nákupu dřevěných hraček

Výrobci hraček každoročně závodí v tom kdo vyvine nové hračky a hry jak pro hraní, tak i pro vzdělávácí účely. Většina z nich se skládá ze složitě vymyšlených plastových součástek. A bohužel to musíme přiznat – vypadají skvěle.
Tyto hračky můžou hrát důležitou roli ve vzdělání vašeho dítěte a také můžete utratit spoustu peněz aniž byste dostali nějakou vzdělávací hodnotu. Na druhou stranu, dřevěné hračky často nabízejí víc než moderní vzdělávací hračky. Dáme vám 15 důvodů proč byste měli přejít na dřevo.

1. Dřevěné hračky jsou nadčasové

Myslíme si, že dřevěné hračky jsou trendy ve své pravosti. Dokonce už jsou trendy několik dekád, ne-li století. Naší prarodiče si hráli s dřevěnými hračkami. A nejspíše si budou i vaše vnoučata hrát s dřevěnými hračkami. Zatímco existuje hodně cool, nových vzdělávacích výrobků na trhu, dřevěné hračky mají určitou přidanou hodnotu.


2. Dřevěné hračky jsou odolné

Na rovinu – děti jsou někdy na své hračky a vzdělávací materiály dost tvrdé. Každá rodina vlastní cca 2-3 zlomené plastové hračky. Nejenom že dřevěné hračky dokáží zabavit více generací, ale také se dají předávat z generaci na generaci. Vzhledem k tomu, že jsou vyrobeny ze dřeva a jsou pevné, je velmi těžké je poškodit(kromě občasného škrábance samozřejmě). Přesto ale neztrácejí na své vzdělávací hodnotě.

3. Dřevěné hračky rostou s vaším dítětem

Pokud investujete do dřevěných hraček za účelem domácího vzdělání, investujete do něčeho co je dost odolné a všestranné aby rostlo s vaším dítětem. Batolata a předškoláci se zapojí do jednoduché hry s představivostí s dřevěnými hračkami, ale starší děti můžou dřevěné hračky zapojit do složitějších scénářů, zapojí je do diskuze o geometrii a fyzice a používají je k řešení problémů. Jak rostou dovednosti vašeho dítěte, využití pro dřevěné hračky taky roste (už dříve jsme psali o výhodách dřevěných hraček v porovnání s hračkami elektronickými : https://dragonellokid.blogspot.com/2017/06/tradicni-vzdelavaci-hracky-vs.html 

4. Dřevěné hračky podporují představivost

Dřevěné hračky dávají dětem schopnost aby měly vše pod kontrolou. Zatímco některé dřevěné hračky mají tvary vozidel, jídla nebo různých domácích předmětů, stále podporují děti v tom aby používaly svojí představivost a začlenily je do hraní a učení se. Jiné dřevěné vzdělávací hračky se objevují v základních tvarech, např: hůlky, kvádry, oblouky, trojúhelníky a kolečka. Tyto základní tvary umožňují dětem aby prozkoumaly jejich využití a vymyslely různé kreativní způsoby jak je použít v určitých oblastech.

5. Dřevěné hračky zahrnují dovednosti ze skutečného života

Když si děti hrají s představivostí, většina bude mít základ na scenáriu ze skutečného života. Např: děti můžou mít dřevěné hračky v podobě jídla nebo běžných věcí v domácnosti a můžou si hrát na domácnost nebo obchod s potravinami. I přesto, že děti mají základní tvary, můžou začít používat dřevěné hračky k vytváření dovedností do skutečného života.


6. Dřevěné hračky jsou méně rušivé

Když si děti hrají s dřevěnými hračkami, poskytují všechny hlasy, alarmy a jiné zvuky. Toto umožňuje dětem aby si sami určovaly co s hračkami udělají a jejich mysl nebude nic rušit při řešení problémů.

7. Dřevěné hračky podporují interakci

Když děti používají svojí představivost a procvičují si scénáře ze skutečného života, často si někoho ke hraní pozvou. Hračky co mají hlasy nebo jiné zvukové efekty spíše podporují hraní o samotě protože děti dostanou požadující odezvu od hračky samotné.


8. Dřevěné hračky rozvíjejí uvažovácí schopnosti

Vzhledem k tomu, že dřevěné hračky nemají hlasy nebo elektronické součástky, které jim řeknou jakou součástku vzít jako další a nejsou navrhnuty aby pasovaly k specifické aktivitě, děti si rozvíjejí svoje uvažování s dřevěnými hračkami. Jak si děti hrají s různými tvary a velikostmi, zlepšují si uvažovací schopnosti. Také si zlepšují uvažovací schopnosti tím že si hračky organizují do různých kategorií.


9. Dřevěné hračky podporují rešení problémů

Dřevěné hračky také mají schopnost podporovat řešení problémů. Děti můžou použít dřevěné hračky k poskytnutí vizuálního zhmotnění sčítání a odčítání. Také si můžou vytvořit logické hádanky, stavět věže anebo vytvořit modely k řešení pokročilejších matematických a vědeckých problémů. 
 

10. Dřevěné hračky zlepšují koordinaci rukou s očima

Kvůli svým spiše základnějším tvarům, dřevěné hračky také pomahají dětem zlepšovat koordinaci rukou s očima. Stavění věží z dřevěných kvádrů tak aby se nepřevrhly nebo protáhnutí provázků korálky, nutí děti aby byly pozorné k vzdálenosti a umístění. Když řeší hlavolamy nebo vytváří různé vzory s pomocí dřevěných hraček, také vidí jak určité veci k sobě pasují, což zlepšuje koordinaci rukou s očima.


11. Dřevěné hračky zlepšují jemnou motoriku

Jak děti manipulují s dřevěnými hračkami, také si zlepšují jemnou motoriku. Dřevěné hračky se dělají v různých velikostech a tvarech. Někdy se také nevejdou do malé dětské ručičky a můžou být trošku mohutné a obtižné k manipulaci. Mohutné a obtižné k manipulaci se nemusejí zdát jako ideální vlastnosti pro hračky, ale design dřevěných hraček požaduje aby děti přemýšleli jak hračku uchopit a manipulovat tak, aby dosáhli kýženého efektu.

 

12. Dřevěné hračky jsou příjemné na dotyk

Na rozdíl od hraček vyrobených z plastu, dřevěné hračky můžou být těžší. Když si s nimi děti hrají, více si uvědomují to co zrovna dělají. Tato váha může být zvláště prospěšná pro děti s opožděným vývojem k vývoji jemné motoriky nebo smyslových poruch protože těžké hračky jím pomůžou více cítit pohyby. Prvek příjemného dotyku také znamená, že děti musí více přemýšlet a vyvinout více energie k hraní a učení.

13. Dřevěné hračky jsou bezpečné

Jak si děti hrají s dřevěnými hračkami, nemusíte si dělat starost o jejich bezpečnost protože jsou navrženy tak, aby byly bezpečné. Vetšina dřevěných hraček se nezlomí snadno, to znamená, že děti nebudou vystaveny ostrým rohům nebo malým kouskům ulomených z původní hračky. Také jsou vesměs vyrobeny z netoxických a přírodních materiálů, což znamená, že děti s nimi můžou manipulovat pomocí kousaní nebo cucání.

14. Dřevěné hračky jsou tiché

 

Děti nemůžou omylem nechat dřevěnou hračku běžet a nemusí poslouchat neustálé pípání při hraní. Místo toho se můžete soustředit na zvuk dětského hlasu nebo smíchu, zatímco se učí jak si hrát s dřevěnými hračkami. Až půjdou vaše děti spát, hračky také spí a jsou potichu.

15. Dřevěné hračky jsou krásné

Dřevěné hračky vytváří svůj vlastní estetický dojem. Pestrobarevné můžou dodat trošku pozitivní energie v procesu učení se i když jenom leží na polici. Ostatní které mají klasickou barvu dřeva můžou pokoj zútulnit aniž by děti rušily od toho na čem zrovna pracují.



Dřevěné hračky stojí možná o něco víc než nejnovější vzdělávací hračky, ale také poskytují neuvěřitelnou hodnotu. Raději než nabídnout účelnou sadu s omezeným použitím, dřevěné hračky mají potenciál vydržet roky. Jak děti rostou, najdou jiné způsoby jak využít dřevěné hračky k rozvíjení představivosti, řešení problémů a rozvoji jemné motoriky a uvažovacích schopností. Nejsou to sice hračky co děti vidí v televizi nebo u svých kamarádů, ale jsou nadčasové a dovolují dětem aby se učily pokaždé když si s nimi hrají a jejich krása a bezpečnost znamená, že můžou být ponechány dětem k volnému hraní a nemusí být někde uskladněny.


Co si o tom myslíte Vy? Čemu dáváte přednost při nákupu hraček? Které z uvedených hodnot jsou pro vás nejdůležitější? Povězte nám svůj názor, jde nám o stejnou hodnotu:Přispět k vytvoření zdravějších, šťastnějších dětí pro zdravější, šťastnější planetu.


Dragonello E shop

Sledujte Dragonello dětskou módu na Instagramu

Sledujte Dragonello hračky na Instagramu

Pinterest

Twitter

Komentáře

Oblíbené příspěvky